Programa de Estudos 2013.1



INTRODUÇÃO AO TEMA

A) Apresentação da proposta

17/06
BROWN, Lester R. “The new geopolitics of food”. Foreign Policy. Maio-junho, 2011.

B) O conceito de Segurança Alimentar e as estatísticas da fome

05/07
MALUF, Renato Sérgio Jamil. Segurança Alimentar e Nutricional. Petrópolis: Vozes, 2007. parte 1; parte 2.

MARQUES, Paulo Eduardo Moruzzi. “Embates em torno da segurança e soberania alimentar: estudo de perspectivas concorrentes”. Segurança Alimentar e Nutricional, Campinas, 17(2): 78-87, 2010.

Data a confirmar
FAO, WFP and IFAD. The State of Food Insecurity in the World 2012. Economic growth is necessary but not sufficient to accelerate reduction of hunger  and malnutrition. Rome, FAO. 2012.

SMALL PLANET. Framing Hunger. A response to the The State of Food Insecurity in the World 2012. Março de 2013.

C) Crises alimentares

Data a confirmar
McMICHAEL, Philip. “The World Food Crisis in Historical Perspective”. Monthly Review. 2009

THOMPSON, Robert L. The challenge of feeding nine billion by mid-century. Palestra proferida na John Hopkins University, em 10 de outubro de 2011. (Vídeo).

Data a confirmar
SEN, Amartya. Desenvolvimento como liberdade. São Paulo: Companhia das Letras, 2010. Cap. 7, Fomes coletivas e outras crises, e Cap. 9, População, alimento e liberdade.

D) Produção e distribuição de alimentos no sistema internacional

Data a confirmar
CLAPP, Jennifer. Food. Cambridge: Polity, 2012. Cap. 1 – Unpacking the world food economy. Cap. 2 The rise of a global industrial food market.
McMICHAEL, Philip. “A food regime genealogy”. The Journal of Peasant Studies, 36:1, 139-169. 2009.

E) Assistência alimentar internacional

Data a confirmar
CLAPP, Jennifer. Hunger in The Balance: The new politics of international food aid. New York: Cornell University Press, 2012. Cap. 1 Food aid politics: the old and the new. Cap. 2 Past and present food assistance trends. Cap. Conclusion: Prospects for the future of food aid politics.

Nenhum comentário :

Postar um comentário